Выставка художественной керамики

Виставки художньої кераміки
Выставка художественной керамики
1075
Написать отзыв!
0
Країна:Украина, Львов

Повідомити про помилку

Професійна художня кераміка другої половини займає особливе місце в новітній історії українського мистецтва. Саме її судилося позначити початок важливих метаморфоз у творчих сферах на початку 60-х років минулого століття. У художній кераміки сформувався особливий шлях подолання ідеологічного заслону, який згодом охопив інші різновиди декоративно-ужиткового мистецтва.

Зважаючи на специфіку місцевого мистецького навчального закладу, процеси перемін розпочиналися зі Львова. Закономірним результатом творчих та організаційних зусиль керамістів стала організація виставок “Львівська кераміка”, перша з яких відбулася у 1961 році під прикметною і надто сміливою, як на той час, назвою – “Від Трипілля до сучасності”.

У 1970 – 1980-х рр. робота над унікальними композиціями станкового характеру стає окремою сферою діяльності українських керамістів. Вони здобувають авторитет і популярність на найпрестижніших міжнародних конкурсах та виставках декоративної кераміки у Фаенці (Іта¬лія) та Валлорисі (Франція), стають постійними учасниками спеціалізованих всесоюзних творчих груп, які збираються в латвійському містечку Дзінтарі.

В часи незалежності, коли на зламі 1990 – 2000-х рр. занепадають та руйнуються українські фаянсові та фарфорові заводи, а також такі унікальні підприємства, як Львівська експериментальна кераміко-скульптурна фабрика, традиції професійної кераміки продовжують всеукраїнські симпозіуми, постійними учасниками яких є випускники львівської мистецької школи.

Здобутки кафедри художньої кераміки, створеної як один із структурних підрозділів Львівського державного інституту прикладного та декоративного мистецтва (нині Львівська національна академія мистецтв) у 1946 р., значні і вагомі. На сьогодні це єдина в Україні кафедра в ВНЗ 3-4 рівня акредитації, яка готує фахівців художньої кераіміки. Серед її випускників Лауреати Національної премії ім. Т.Г. Шевченка (А. Бокотей, Я. Мотика, І.Марчук, Л.Медвідь), Народні художникаи України (І. Зарицький, Я. Мотика, А. Бокотей, Л. Медвідь, І. Марчук, В. Одрехівський, Я. Скакун), Заслужені художники та діячі мистецтв України (З.Флінта, І. Микитюк, М. Трегубов, Є. Мері, І. Шумський, В. Білоус, В Боднарчук та ін..).

Нині феномен "львівська кераміка" є явищем не лише всеукраїнського значення. Яскраве свідчення цього – культурно-мистецький проект "200 імен. Декоративне мистецтво України кінця ХХ – початку ХХІ ст." (автор З. Чегусова). Понад вісімдесят відсотків згаданих тут художників-керамістів є випускниками кафедри художньої кераміки ЛНАМ.

Навчальна програма кафедри базується на вивченні народних традицій, поєднанні їх з актуальними тенденціями сучасного мистецького процесу і пошуками нових форм образного виразу, застосуванні сучасних технічних та технологічних засобів. Її здобутки демонструє нинішня виставка творів викладачів та окремих дипломних робіт, яка відбувається у межах культурно-мистецького проекту "Мистецтво єднає Україну" та святкування у Запоріжжі Дня Міста.

Відкриття виставки: 13 жовтня о 16-й годині.

Вам необхідно увійти на сайт, щоб написати відгук.
Ще не реєструвались? Це швидко!

 
Додати подію

Форма зворотнього св'язку

Зауваження, побажання, критика...

Якщо питання по білетах, обов'язково вкажіть номер заказу якщо він є!

E-mail:
відправити