Гінгівіт у дітей — чим він небезпечний і як його уникнути

2 жовтня 2023 • Краса и здоров`я • коментарів: 0

Гінгівіт у дітей — чим він небезпечний і як його уникнути

Гінгівіт — це стоматологічне захворювання, яке характеризується запальним процесом, що локалізується в ділянці слизової частини ясен. Він частіше розвивається в дитячому віці, тому що причиною його виникнення здебільшого є недостатньо ретельне чищення зубів. При цьому в зубному нальоті та залишках їжі розвиваються патогенні бактерії, що призводить до запалення. Цей патологічний процес завдає дитині значного дискомфорту, оскільки супроводжується набряклістю та болем. Щоб зменшити інтенсивність проявів, часто використовують натуральні засоби, такі як Ромашка. Відвар з її квіток має сильні протизапальні та легкі антисептичні властивості, що дає змогу призначати її для полоскання порожнини рота навіть малюкам. 

Симптоми та наслідки гінгівіту

Цей діагноз лікар може запідозрити, спираючись на специфічні скарги:

  1. почервоніння або ціанотичний відтінок ясен, особливо біля зубних кишень;
  2. видима та відчутна набряклість ясен;
  3. болючість слизової оболонки в місці ураження при натисканні та у спокої;
  4. кровоточивість під час чищення зубів чи вживання їжі;
  5. збільшення сосочків ясен.

У деяких випадках як на ранню ознаку кровоточивості батьки звертають увагу на рожевий відтінок слини. З огляду на інтенсивне запалення в ротовій порожнині можуть спостерігатися ознаки загальної інтоксикації — головний біль, підвищена втомлюваність, знижений апетит. Однак, крім проявів основного захворювання, може також розвиватися ускладнення — пародонтит. Про нього говорять, якщо запальний процес із ясен поширюється на пародонт. Це може призвести до розхитування і випадання корінних зубів. Часто ця хвороба стає наслідком хронічного гінгівіту, тому що пухка слизова оболонка не здатна захистити зуб від проникнення інфекції в лунку.

Лікування та профілактика

Для лікування зазначеного стану використовують низку препаратів, серед яких антисептики та загоювальні гелі. Однак для повного усунення проблеми цього недостатньо. Обов'язково проводять такі заходи:

  1. Санація ротової порожнини. Доки в роті є каріозні зуби, в ньому буде постійне джерело інфекції. Щоб уникнути частих рецидивів, необхідно виявити всі каріозні порожнини та запломбувати їх. Також можна виконати комплексне чищення зубів, щоб позбавити їх від нальоту та знизити ймовірність повторного виникнення карієсу.
  2. Навчання дитини гігієни. Навчити малюка правильно чистити зуби — запорука здорової ротової порожнини. Завдяки регулярним якісним чисткам ризик рецидиву максимально знижується.

Профілактичні заходи зводяться до підтримки чистоти порожнини рота. Більшість дітей не можуть освоїти цю процедуру та повною мірою усвідомити її важливість, тому завданням батьків стає стежити за правильністю виконання маніпуляцій.

 

Коментарі:

Вам подтрібно увійти на сайт, шоб написати відгук.
Ще не реєструвались? Це швидко!


Зараз на ТВ
06:00 Інформаційний марафон (1+1)
05:10 ДжеДАІ. (2+2 )
06:00 Т/с Архіваріус. (5 канал)
06:00 Інформаційний марафон (ICTV)
06:00 Інформаційний марафон (UA: Перший)
06:00 Інформаційний марафон (Інтер)
06:30 Аферисти в сітях. (Новий канал)
06:00 Речдок. (НТН)
06:30 Т/с Слід. Сіра миша. (СТБ)
06:30 Україна неймовірних людей. (ТЕТ)
06:00 Інформаційний марафон (Україна)

Форма зворотнього св'язку

Зауваження, побажання, критика...

Якщо питання по білетах, обов'язково вкажіть номер заказу якщо він є!

E-mail:
відправити